Česta pitanja

ŠIŠANJE I HIGIJENA

Mnogi vlasnici pasa misle kako je šišanje kućnih ljubimaca rezervirano samo za one koji posjećuju izložbe, odnosno, da je to stvar “šminke”. No rezultat šišanja nije uvijek izložbena frizura, nego uredan i čist pas, pa zato to spada u higijenske zahvate. S dlakom na leđima obično nema većih problema. To je dio tijela koji nije naročito osjetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i tako održavanje dlake. Međutim,  dlaka ispod pazuha, na trbuhu i posebno između jastučića na šapicama često će stvarati probleme i vlasniku i životinji.
Šape su jako osjetljive i mnogi naši prijatelji osjećaju se vrlo neugodno kada im želimo ošišati dlake među prstima. Nakon nekog vremena, i više neuspjelih pokušaja, ta se dlaka pretvori u tvrdi grumen, pun kamenčića, iveraka i travki, dolazi do povrede šape i šepanja.

PRIBOR ZA NJEGU

Svakom je psu, u najmanju ruku, potrebna vlastita četka i češalj. Četke se dijele na obične četke, pseće rukavice i grebenalje. Četke i češljevi su glavni pribor koji vam je potreban, premda postoje i drugi za različite vrste dlake – uglavnom pribor za šišanje i prorjeđivanje dlake.

Držite sav pribor zajedno u suhoj kutiji, kako biste spriječili hrđanje škara i britvi. Svaki put kad završite njegu, prije nego što pribor spremite, očistite s njega dlaku i nakupljenu mast. Psi kao da imaju nevjerojatnu volju da pronađu svoj pribor za njegu i unište ga, drugi dobar razlog da ga čuvate na sigurnom mjestu.

BUHE

S buhama se možemo boriti samo odličnim sredstvima, zar ne? No to nije sve . Kako bi u tome bili uspješni potrebno je poznavati nešto o njihovom životu. Moramo znati da buhe žive na psima i mačkama, a u njihovom nedostatku i na drugim životinjama i čovjeku.S buhama se možemo boriti samo odličnim sredstvima, zar ne? No to nije sve . Kako bi u tome bili uspješni potrebno je poznavati nešto o njihovom životu. Moramo znati da buhe žive na psima i mačkama, a u njihovom nedostatku i na drugim životinjama i čovjeku. Osim što kada su u većem broju oduzimaju veće količine krvi uzrokuju i pojavu vrlo neugodnih upala kože koje stručno nazivamo alergijskim dermatitisom.